Search

Čekajući taksi

I tako izlazite iz apartmana i zatvarate vrata, ali ovoga puta ključ ostaje na stolu unutra prema dogovoru s vlasnikom. Prije zatvaranja po sedmi put mantrate novčanik-putovnica-mobitel, a ovaj put još s dodatkom kofer-torba. Samodopadno se smješkate znajući da ste sve nagurali u kofer. Primijetili smo već tendenciju kofera da dobiju nekoliko kilograma od izlaska iz hotelske sobe ili apartmana do aerodroma. Mi ćemo isto tako stavljati kofer na vagu da ne bi prelazilo onaj iznos koji kao da je ispao s računa nekog trgovačkog centra 22,99 kg. Lakše je u povratku jer, kao, imate manje prtljage - podijelili ste poklone i tako, ali suveniri na koje niste računali su ovdje. Dvaput smo pokleknuli pred odlaskom u knjižaru, a tu su i slatkiši. Domaćini su se pobrinuli za mnoge poklone koje smo zasad strpali u jednu torbu. Bit će prebacivanja iz jedne u drugu torbu, iz kofera u torbu i iz torbe u kofer. I sve to u ranu zoru.


Puno manja verzija naših kofera.

Dan je zato bio savršen – od sunčanog vremena, do upoznavanja još jednog dijela grada biciklom. Uvidjeli smo da postoje dijelovi grada u koje nismo ni kročili, ali nešto treba ostaviti za drugi put. Za dostojan ispraćaj, prije spavanja, grad je organizirao veliki vatromet, a naš je stan baš imao mjesto u prvom redu.


Naravno da je tu bio i intervju u petak, koji sam čekao dva tjedna. Ravnateljica škole domaćina posljednji dan posvetila je nama i imala punih sat vremena za razgovor. Po dolasku smo je pitali o atmosferi u zbornici i što radi kako bi ta atmosfera bila tako dobra i pozitivna. Odala nam je svoj recept za to, no to ćete moći vidjeti u videu idući tjedan. Zanimalo nas je i kako ide izbor učitelja u njihovoj školi – što sve trebaju učitelji proći kako bi dobili posao i gdje se i kako učitelji javljaju na natječaje. Poruku koju ima za sve učitelje u Hrvatskoj prije početka nove školske godine, vidjet ćete još i ranije.Posljednjeg dana boravka uvijek je teško oprostiti se od domaćina, želite popričati sa svima koji su vam u dva tjedna boravka pružili sve što su mogli i imali i podijelili svoju stvarnost, kako bi vi mogli steći barem približan dojam kako je to raditi u jednom od najboljih obrazovnih sustava svijeta. Nemate toliko vremena i odjednom se nađete kako zatvarate vrata od škole posljednji put.


Zanimljive su i priče učenika, koji su prvog dana vrlo polako i stidljivo pružali ruku pri upoznavanju, a posljednjeg već pričali o svojim obiteljima dok s njima radite u paru aktivnosti tijekom sata. Osobno, najviše me se dojmila jednostavnost, pristupačnost i srdačnost ljudi, ili da (već) parafraziram dijelove knjige koju sam tek kupio – Finci se mogu činiti kao hladni i zatvoreni na prvu, ali kada ih upoznate, postaju dragi i odani prijatelji na duge staze.


Jedna stvar koju sam primijetio na svim putovanjima je da ukoliko naučite barem nekoliko osnovnih fraza na jeziku domaćina i barem ih pokušate koristiti, napravit ćete još veći korak prema bržem upoznavanju i zbližavanju.


Teško je ukratko prepričati sve odgovore koje smo dobili od učitelja, stručnih suradnika i vodstva škole. Materijale koje smo snimali ova dva tjedna, moći ćete gledati i idući tjedan, baš kao i odgovore na većinu vaših pitanja. Još samo da taxi dođe na vrijeme...

30 views0 comments

Recent Posts

See All

Purani

Bobice