Search

Kako odabrati dobrog organizatora tečaja?

Updated: Aug 19, 2019

Pričao sam u prošlom blogu o redoslijedu radnji priikom organizacije odlaska na tečajeve - ali jednako zanimljiv je način kako se biraju tečajevi. Iluzorno je razmišljati da je jedina misao vodilja tema tečaja, jer svi pokušavamo spojiti ugodno s korisnim. Pritom ne mislim da su ovakvi projekti obrazovni turizam, već da je dobro ukoliko se može odabrati zemlja koju već dugo želite posjetiti ukoliko se tamo odvija tečaj na koji ste htjeli ići, a koji je zadan temom vašeg projekta.


Izbor tečajeva koji se nude unutar School Education Gateway stranice je šarolik. Mnogo se organizatora potrudilo ponuditi tečajeve za različite profile polaznika, dok su teme prilagodili onima najčešće traženima, kako bi se uklopili u ono što se općim i specifičnim ciljevima obično traži svake godine. Ostalo je samo pitanje kvalitete. Osobno ne vjerujem da su zvjezdice ispod svakog tečaja koji se nudi dovoljno uvjerljive za neupitno davanje povjerenja organizatorima. Čim vidite da postoje organizatori koji svaki tjedan u godini nude sve svoje tečajeve, odmah možete zaključiti da je kvaliteta takvog tečaja upitna.


Nadalje, iskustva nekih polaznika sa spajanjem različitih tečajeva u jedan je isto tako metoda kojom se koriste pojedini organizatori. Da pojasnim, vi dođete na tečaj o digitalnim alatima, vaša kolegica iz Danske došla je na tečaj o poduzetništvu, dok se kolega iz Španjolske nadao naučiti nešto o komunikacijskim vještinama. Organizator tečaja našao je za shodno sve vas okupiti na jednom tečaju, opravdavajući se time da zapravo takvim sudjelovanjem dobivate još i više.


Dogodila mi se još jedna neobična stvar u potrazi za kvalitetnim tečajem. Prije samog plaćanja tečaja i potvrde sudjelovanja, organizator me uputio da je smještaj svih sudionika u hotelu koji je zadan. Nema biranja. Naveli su kao opravdanje nedostatak vremena za pravovremeni dolazak na tečaj ukoliko sam smješten u drugom hotelu. Za primjer uzmimo da tečaj počinje u osam sati. Ukoliko sam smješten u zadanom hotelu, kako ću ga nadalje zvati, naravno, potrebno mi je dvije minute spustiti se iz sobe. No, što ako, eto, nekim čudom, imam hotel pola sata od mjesta gdje se održava tečaj? Prema mojim izračunima, čak i ukoliko ne koristim javni prijevoz, mogao bih stići na vrijeme ukoliko krenem pola sata ranije. Nisam odabrao tog organizatora jer mi je pobudio sumnju, ne samo hotelom, koji je bio skuplji od prosječnog hotela u središtu grada, već i činjenicom da je u slučaju da ja odaberem hotel u kojem ću biti smješten, bio spreman uskratiti mi polaženje tečaja. Drugi razlog organizatora bila je grupna dinamika polaznika tečajeva, koji se prema njegovim riječima više zbliže ukoliko su smješteni u istom hotelu.


School Education Gateway

Ima li rješenja?


Kako onda saznati je li neki tečaj dobar ili ne? Naravno, uvijek se raspitam kod kolega koji su ranije bili na nekom tečaju. Djelomično to može biti njihov subjektivni dojam, ali čak i ako netko nema iskustva u polaženju takvih tečajeva, može prepoznati je li nešto korisno naučio na tečaju. Je li dovoljno raspitivati se kod kolega i saznati informacije o tečaju na taj način? Zasad, čini mi se da osim usmene preporuke kolega iz Hrvatske i Europe, nemamo neki mehanizam koji bi pročistio kvalitetu ponude.


Kada razmišljam o tomu kako poboljšati stvar, možda je rješenje dobivanje oznake kvalitete organizatora od strane nacionalnih agencija. Kada bi organizatori bili barem jednom godišnje provjeravani prisustvom zaposlenika agencije na jednom od svojih tečajeva, vjerujem da bi ih to natjeralo organizatore na poboljšavanje, kako ponude tako i odnošenja prema polaznicima koji su platili tečaj i žele nešto dobiti zauzvrat. Kombinacija obveze davanja povratne informacije svakog polaznika i ocjene nacionalne agencije omogućilo bi jasniju sliku potencijalnim polaznicima o kvaliteti tečaja.


Svi profitiraju


S druge strane, profitirale bi i same agencije. Kvaliteta projekata ustanova koje ih provode time bi povećale već pohvalno visok postotak uspješno provedenih projekata.


Odabirom dobrog tečaja do poboljšanja vještina

12 views0 comments

Recent Posts

See All

Bobice