Search

Bobice

Updated: Aug 31, 2019

Vozimo iza automobila visoke klase i kažem da mi se čini da Finci imaju dobar vozni park. Svakih 6-7 godina novi auto, ali zimske gume ne skidaju. No, nije to ništa novo – dobar standard – može se, ima se.

Gledam nešto drugo. Dođemo u školu i već smo od drugog dana imali papuče u školi. Činilo mi se kao nešto nepotrebno, ali sad mislim da ću bez problema imati drugu obuću za školu i to zbog praktičnih razloga. Način odijevanja finskog učitelja? Traperice, možda trenirka ili čak hlače koje nisu duge nego… tričetvrt (hvala supruzi). Nitko ne nosi odijelo, na nogama su tenisice, papuče ili možda samo čarape.

Učenici su u čarapama i to zato što je većinom svugdje podno grijanje. U čarapama idu na ručak, u čarapama su na odmoru i u čarapama uče. Povremenog klizanja po hodnicima ima, ali ništa što ne rade i kod nas. Obuveni. Na moje pitanje postoji li neko pravilo odijevanja za učitelje, odgovaraju na najjednostavniji mogući način – moraju biti uredni, čisti i da im je udobno prije svega – održavati nastavu u kojoj će često trebati kleknuti, čučnuti, sjesti na pod, dosegnuti nešto s ormara, premještati stvari ili koristiti ljepilo, boje i slične stvari.

Hladnjak u zbornici pun je mlijeka - punomasno, bez laktoze, s bobicama, sa smanjenim udjelom masnoće, bademovo… Osim toga, vjerujem da već mnogo vas zna da učenici u Finskoj uz ručak piju mlijeko. Ne ono, da imaju mliječni obrok, već uz juhu od lososa, ili varivo od repe piju mlijeko. Većina učitelja pije mlijeko za ručak. Ja sam ipak ostao na vodi. Zasad.

Zanimljivo je bilo vidjeti i kako učitelji planiraju izvanučioničku nastavu s učenicima 7. -9. razreda danas. Imali su puno plastičnih posuda, koje su ponijeli sa sobom i otišli odraditi temu u šumu. Tema je: branje bobica svih vrsta. Pohvalio sam se ravnateljici da sam jeo sir škripavac s pekmezom od arktičkog gloga, misleći da ću ispasti glavni frajer poznavanjem finskih šumskih bobičastih vrsta voća – na što me ona pitala: „Koji točno od četiri vrste arktičkog gloga koje koristimo za pekmez si probao?“ Ostao sam bez riječi na toliko puno razina da ih ne mogu ni nabrojati. Pouka: ne pravi se važan finskim riječima, pogotovo onima za 20 vrsta bobica, a za koje ukupno imaš tri riječi u hrvatskom jeziku. Uglavnom, brzo sam poslan u razred na kojem su istaknute sve vrste bobica, a koje bi mogao nabrati u bilo kojoj šumi.


Bobice svih vrsta

Mogao bih ih nabrati zbog finskog zakona koji kaže da nitko ne može polagati pravo na branje plodova u šumi, već svi mogu otići do šume i brati što im srce želi, gljive, bobice, bilje. Bilo bi zanimljivo u ručnu prtljagu staviti kilogram – dva arktičkog gloga (sve četiri vrste), vjerujem da bi do Zagreba bile već sok. Sreli smo mnoge berače na putu, na svakih nekoliko metara parkiran je bicikl, a nekoliko metara dalje su berači koji beru sve te bobice.

Ostalo je još za nabaviti nešto suvenira, ali najbitnija vijest dana je da je jedini primjerak knjige na engleskom stigao u knjižaru u Oulu uz pomoć Katje (hvala Katja!) i tako imam literaturu za avion.


Ne iskoristiti 26 stupnjeva u Oulu bilo bi suludo, pa ostavljam pisanje i čitanje i upućujemo se u obilazak grada, kojim, evo usput rečeno, upravlja gradonačelnica i 12 direktora pojedinih sektora (vode, javni prijevoz, obrazovanje, e-usluge…). Transparentnost i štedljivost na najvišoj razini. Oulu ima 200 tisuća stanovnika. E, sad, ako to preslikamo na jedan (najveći) grad u Hrvatskoj, opet bi se vratili na proporcionalnosti, papirologiju, zakone i nelogičnosti, za što ovo poslijepodne nije stvoreno.


Usput smo imali prilike razgovarati s jednom studenticom iz Hrvatske koja ovdje studira i opisuje blagodati finskog sustava visokog školstva. Maleni broj studenata na godini, obraćanje profesorima imenom, mnogo istraživanja i razvijanja mišljenja s malo predavačke nastave i mnogo više rada na projektima neke su od odlika sustava. Može se naći i studentski posao, ali sve u svemu studiranje iz snova. Bicikl ima od prvog dana, a najteže se bilo naviknuti na snijeg i velike minuse. Do najpoznatije plaže Nallikari danas nismo stigli, ali u subotu je (opet) naša.

Još jedna umjetnička - plaža Nallikari

146 views0 comments

Recent Posts

See All