Search

Planiranje putovanja u projektima KA1

Updated: Aug 17, 2019

Poznato je da je planiranje najvažniji dio svakog posla, a kada se radi o organizaciji putovanja koji su povezani s projektima možda je još i važnije.


Svi koji su imali prilike organizirati putovanje složit će se da je redoslijed organiziranja jako važan. Što ide prvo? Hoću li kupiti avionsku kartu ili ću prvo odabrati tečaj? Moram li dobiti potvrdu organizatora? Imam li već školu u koju bih išao na praćenje nastave? Nosim li odijelo i koliko formalno se moram obući ako idem na praćenje nastave?


Kada razmišljam o organizaciji svih putovanja u okviru Erasmusa+, u kojima sam ili sudjelovao ili pomogao realizirati, koraci koje sam slijedio bili su slični:


Kontaktiranje organizatora tečaja

Nije lako prikupiti dovoljan broj polaznika za određeni tečaj. To vrlo dobro znaju sami organizatori i zato su pojedini organizatori tečajeva umjetnici u otezanju i izbjegavanju davanja sigurne potvrde da će se neki tečaj održati. Bez sigurne potvrde da će se tečaj održati u pisanom obliku i plaćanju tečaja ne prelazim na sljedeći korak. O kvaliteti samog tečaja ovdje nije riječ - i bit će sigurno riječi u jednom od sljedećih postova.


Kamo na sljedeći KA1?

Kupnja avionske karte

U projektima svi nastojimo štedjeti. Traže se niskotarifni letovi koji su višestruko jeftiniji od redovnih linija. Isto tako (meni) je bitno da ne moram promijeniti tri-četiri aviona na putu ili ići u suprotnom smjeru od krajnje destinacije. Ustupci su često uvjetovani cijenom. Ustupaka je bilo mnogo na mojim putovanjima. Od kvalitete usluge i niskotarifnih letova na kojima se dobije (eventualno) čaša vode, do plaćanja dodatnih usluga - za koje se ispostavilo da i nisu tako "dodatne" ili da se modernije izrazim #prtljagaplaćenakaozlato. Mnoge niskotarifne kompanije ne uključuju prtljagu u cijenu i kada se zbroje svi dodaci - nerijetko cijena naraste i do cijene redovite avionske linije iz obližnje zračne luke.

No, ono što je bilo bitno - kupiti kartu na vrijeme, naročito ako se radi o ljetnim mjesecima. Može se značajno uštedjeti - međutim, ovdje je prvi korak taj koji uvjetuje kupnju karte - a to je potvrda tečaja. Ovdje dolazimo do dijela kojeg sam spoznao nakon nekoliko putovanja - plaćanje osiguranja od otkaza putovanja. Plaćanjem naknade osiguravate se od izmjene datuma tečaja koje organizator nedajbože javi u zadnji tren ili potpunog otkazivanja tečaja, kada dobijete značajan dio novca natrag. S druge strane, u slučaju potrebe možete poslati i nekog drugog uz plaćanje penala.

Na kraju ovog dijela valja spomenuti da avion nije svakome prvi izbor. Vlak, autobus, osobni automobil - sve vrijedi istražiti i naći ono što je vama najbolje. I da, kada kažem istražiti - radite to u timu - više glava - više iskustva.


Traženje povoljnih avionskih letova u KA1

15 views0 comments

Recent Posts

See All

Bobice