Search

Kako pronaći školu za praćenje nastave?

Updated: Aug 17, 2019

Ne žele svi polaziti tečaj. Možda vas je privukao obrazovni sustav određene europske zemlje i želite ga istražiti. Najbolji način za to je praćenje nastave, odnosno job shadowing ili odlazak na održavanje nastave, takozvani teaching assignment. Neki kažu da im je zbog nedovoljnog poznavanja jezika lakše otići u školu na praćenje nastave kod prijatelja koje su upoznali kroz neki eTwinning projekt. Mislim da je to ujedno i najčešći način kako ljudi pronalaze partnerske škole. Nakon jednog eTwinning projekta moguće je vrlo dobro upoznati kolege i prepoznati tko bi bio dovoljno zainteresiran za suradnju da vas pozove na praćenje nastave.

Drugi način na koji su pojedini sudionici mobilnosti pronašli školu su upravo organizirani tečajevi. Družeći se intenzivno s kolegama na tečaju tjedan dana ili više, već nakon prvog ili drugog dana možete prepoznati s kim ste najbolje kliknuli i tko bi vam bio izvrstan domaćin u svojoj zemlji.

Pronaći partnera moguće je i na portalu eTwininga u dijelu foruma namijenjenog upravo za to, gdje ćete objavom posta ili javljanjem na pojedine objave pronaći što tražite.

Napravili ste prvi korak - pronašli ste partnersku školu u kojoj ćete upijati panoe, preslikavati raspored učionica i napuniti notes idejama koje ćete odmah prvi dan po povratku primijeniti u svojoj učionici. Nemojte zaboraviti da je potrebno potpisati i dogovor o kvaliteti provođenja projekta u kojem ćete pobrojiti očekivanja i obvezati se zajedno s domaćinima na fair-play u provođenju same aktivnosti.

Što je lakše? Praćenje nastave ili izvođenje nastave? Vjerujem da ću kroz nekoliko dana moći dati precizniji odgovor, ali i sam podatak da nema mnogo sudionika KA1 mobilnosti koji se odlučuju na održavanje nastave, upućuje na to da je održavanje nastave složenije, da zahtijeva više pripremanja i dublju analizu kurikuluma i tema kojima se pojedini razredni odjel bavi.

O načinima na koje možete dokumentirati svoj boravak na KA1 bit će riječi u drugom postu, ali moram spomenuti i drugu stranu. Osim odlaska, budite spremni svojim europskim prijateljima ponuditi i dolazak u vašu ustanovu. Naravno da treba pripremiti teren prije njihovog dolaska. Od upoznavanja vodstva škole o tome, pa sve do detalja poput prehrane u školskoj kuhinji ili izrade rasporeda prijevoza gostiju do hotela kada vaši prijatelji stignu. Svaki napor koji ulažete u to da se gosti osjećaju kao kod kuće, vratit će se već prilikom vašeg posjeta njihovoj zemlji.


18 views0 comments

Recent Posts

See All

Bobice