Search

I ovce i novce

Hrana. Nešto bez čega ne možemo. Kao na primjer Finci bez klima uređaja. No dobro, nije dobar primjer. Otišli ste na put u okviru KA1 projekta, ili ste štedjeli neko vrijeme. Možda ste dobili poklon za vjenčanje od kumova, ili ste pak, jednostavnije, na 12 jednakih rata otišli na putovanje iz snova, koje ćete sanjati još cijelu godinu po povratku. Bilo kako bilo, svima nam je zajedničko da bismo htjeli što više uštedjeti, ali i isprobati sve delicije koje neka zemlja nudi.


Kako ovo ipak nije naš prvi posjet Finskoj, mogli smo se suzdržati od naručivanja medvjeda, losa ili soba. Lososa ipak ne bi odbili. Svaki odlazak u restoran u Finskoj zahtijeva zadržavanje daha, ne zbog mirisa koji se osjete i izvan restorana, nego zbog malog bijelog papira koji osoblje restorana nikada ne zaboravi donijeti na kraju. U Ouluu je izbor restorana velik, ponude ima za one s dubljim džepom te one s još dubljim džepom. Teško je reći što je povoljno, no ukoliko naručite samo glavno jelo i jedno piće, teško da račun može biti manji od 200 kuna po osobi u prosječnom restoranu za večeru. Ukoliko se radi o restoranu brze hrane, pola tog iznosa moglo bi biti dovoljno.


Restoran u Ouluu (sjedili za stolom ispod desne slike)

Naravno da postoji i druga mogućnost, a to su supermarketi. Ovisi o smještaju, no ukoliko ste našli stan s kuhinjom, moguće je uštedjeti mnogo. To će značiti odricanje od ugodnog čavrljanja uz večeru i trošenje određenog broja sati pored štednjaka, ali ne može se imati i ovce i novce, ili u ovom slučaju i lososa i novce. Cijena rajčice je u trenutku pisanja posta bila 20 kuna za kilogram, paprike 42 kn. Jogurt od 1kg 10 kuna. Kruh, doduše integralni, bio je 25 kuna. Banane su, kao i mlijeko, 9 kuna. Kada bi proveli dovoljno vremena u supermarketu i birali proizvode kladim se da bi mogli proći i jeftinije. Sve ovisi o tome koliko vremena želite provesti u trgovini ili u kuhinji na nekom putovanju.


U našem slučaju radilo se o vrlo kratkom razmišljanju i sa 100% osvojenih bodova pobijedio je restoran. Odabrali smo restoran blizu obale, ali opet, barem pet minuta šetnje od centra, tek toliko da se potroše tri kalorije prije večere. Mnogo je restorana u kojima je potrebna ranija rezervacija, imali smo sreće da je u ovom bilo slobodnih mjesta. Kad je hrana stigla na stol, nismo baš razmišljali o razgovoru. Ambijent ugodan, hrana izvrsna, sve do trenutka kada dolazi bijeli papirić s početka priče. Tu sam iskoristio trik iskusnog kolege iz naše škole i u sebi ponavljao: „Zamisli da je račun u kunama, zamisli da je račun u kunama.“ I upalilo je. Gdje bi još pojeli tako finu večeru za tek nešto preko 50 kuna?


Hyvää ruokahalua! (Dobar tek!)

146 views1 comment

Recent Posts

See All

Bobice