Search

Iz minute u minutu

Tko se ne sjeća crtića u 19:15 ne zna što je propustio. Uvijek mi je išao na živce četvrtak kad je Oliver Mlakar komentirao kuhanje u Malimtajnamavelikihmajstorakuhinje. Taj dan nije bilo Baltazara niti La Linee, ali znao sam da si Baltazar uvijek može pomoći, a La Linea ionako nikad nije imao šanse.

Profesor Baltazar

Iz tih razloga postavljanje pitanja o omiljenom crtiću, seriji, filmu i gledanju televizije općenito – uobičajeno je u razredu. U posljednjih nekoliko godina, odgovori su se počeli značajno mijenjati. Sve više učenika na moje pitanje gledaju li televiziju moraju prvo razmisliti, pa kažu valjda ili možda. Nakon toga pitam za omiljenu seriju ili crtić i mislim da sam već na konju, kad dođe ono pitanje o tomu kada gledaju omiljenu emisiju, odnosno koji dan i u koliko sati je emisija ili serija koju prate. Sve više njih ne zna odgovor na to pitanje i to ne iz razloga što im ne ide jedno od sadašnjih vremena u engleskom jeziku ili dani u tjednu, već zato što gledaju kadgod požele. "Gledam kad imam vremena", sve je češći odgovor.


U današnje vrijeme sve je lakše – gledati omiljeni film kada želite, pratiti seriju ili emisiju "unatrag", snimati, premotavati i slično. Međutim, kada se poželi gledati dobra utakmica, e, tu se već dolazi do problema, jer su utakmice obično u onim posebnim paketima koje morate dodatno platiti da bi gledali.


Prije puno godina bilo mi je zanimljivo slušati prijenos nogometne utakmice i nastojanja komentatora da koristeći riječi stvori sliku slušateljima, dočaravajući vremenske uvjete, uklizavanja igrača ili prekrasan pogodak u same rašlje. Oduvijek sam se pitao kako bi opisao dva-tri lažnjaka koja nekom igraču prodaju naši reprezentativci ili izraz lica koji imaju igrači nakon primljenog gola u 5. minuti nadoknade.


Imam sreće što i ovdje u Finskoj mogu pratiti utakmice naših klubova koji će ovaj tjedan imati posljednje iskušenje prije nego ih ostatak godine gledamo u Ligi prvaka i Europskoj ligi (optimizam mi je drugo ime). To mi je omogućio EU zakon od prošle godine, u kojem stoji da su nacionalni pružatelji usluga dužni osigurati uslugu koju imam kod kuće bilo gdje u Europi.


Ako premotamo nekoliko godina unaprijed, pojavom portala, pojavila su se i praćenja raznoraznih utakmica na portalima iz minute u minutu. Tamo možete čitati sve o promašenim prilikama u 8. minuti, o asistencijama, zamjenama igrača, detaljnim opisima prigovora i žutim i crvenim kartonima. A kada je gol, onda vidite lijepu ikonicu lopte, koja će jasno opisati događaj. Već za nekoliko minuta pojavi se i video samog gola, tako da je to jedan dobar način praćenja ukoliko niste u mogućnosti pratiti samu utakmicu.


Tako sam došao na ideju da bi se i cijeli nastavni sat mogao prikazati kao jedno poluvrijeme nogometne utakmice i koliko god mi ponekad poželjeli dijeliti crvene kartone u učionici, ipak ćemo umjesto golova, kartona, obrana, napada i kornera imati aktivnosti učenika, aktivnosti učitelja, načine vrednovanja, materijale i sve ono ostalo što čini nastavni sat. Još dok u timu imate i Damira (učitelj wizard iz OŠ Ludina, op.a.) koji rješava probleme prikaza izradom widgeta, appleta, aplikacije ili što mašta poželi – dobijemo zanimljiv način praćanje nastavnog sata.


Pogledajte u nastavku:


Tu sam već tjedan dana, red je da napišem konkretno što se radi na satu stranog jezika. U uvodu ću samo reći da se radi o učenicima trećeg razreda, koji su u drugom razredu imali slušanje i govorenje i čitanje, ali ne i pisanje, tako da im je ovo prva prava godina učenja engleskog jezika. Ovo im je peti sat engleskog ove godine, a došli su do ponavljanja teme predstavljanje i obradu boja na engleskom. Koje su to metode vrednovanja i što biste vi napravili da ste bili na tom satu, ostavljam vama na razmišljanje.


Pa, kako ovaj najnoviji izum radi? Jednostavno pomičete klizač lijevo-desno i iznad vidite koje su učeničke aktivnosti u kojoj minuti, a dolje što učitelj radi u kojoj minuti sata. Na taj način dobit ćete dojam tko-što radi za svaku minutu. Ukoliko vam se ne da pomicati klizač, stisnite ikonicu "Play" ispod i ona će to učiniti za vas.
101 views0 comments

Recent Posts

See All

Purani