Search

Santa's little helpers (Djedovi mali pomoćnici)

Vjerujem da me za današnji naslov inspirirao baš Rovaniemi, grad u kojem se nalazi kuća Djeda Božićnjaka, a koji je od škole u kojoj sam sada udaljen jedva dvjesto kilometara.


Tko su tvoji pomoćnici?

Bez obzira kako ih zvali – pomagači, pomoćnici u nastavi, ekstra par ruku, Oni Koji Pomažu – svaki od njih može biti vrlo dragocjen u našim razredima. Pogotovo ako ih ima u razredima. A često ih nema jer za njih nema dovoljno novca. Ali i kada ih ima, onda je problem, zato što ni sami nismo na čisto, na koji način surađivati, a da su obje strane na dobitku. Ili još gore, nakon nekog vremena jednostavno se zaključi da više nema novca za pet pa imamo jednog pomoćnika.


Koja je to kombinacija planiranja, zajedničkih sastanaka i suradnje potrebna da se dobije suradnička atmosfera, optimalna iskorištenost njihovog i vašeg vremena i ono najbitnije, kako će učenici kojima to treba, profitirati od pomoćnika u razredu.


To je bila moja misija danas pa sam jutro proveo, osim na satovima engleskog jezika, u razgovorima s učiteljima i pomoćnicima i potrazi za odgovorima i razjašnjenjem tog fenomena.

Prije svega – tko su pomoćnici u razredima? Koja je kvalifikacija potrebna za biti pomoćnik u nastavi? Je li to isto što i specijalni pedagozi koje smo vidjeli u razredima? Što tko od njih radi? Koje su im ovlasti? Kako se dogovaraju o pojedinim satovima? Jesu li plaćeni isto? Imaju li ugovor za stalno?


Kako bih dobio odgovore na ova pitanja razgovarao sam danas s Elinom, pomoćnicom u nastavi, koja mi je svojim odgovorima pomogla istražiti različite uloge koje pomoćnici imaju u finskim školama.


Za početak pomoćnici nisu samo pomoćnici. Tu su prije svega specijalni pedagozi, koji su završili poseban četverogodišnji studij za to što rade i postali Special Education Teacher. Pomažu učenicima s posebnim potrebama. Rade s cijelim razredima, ali imaju i učenike koji su detektirani ili kao nadareni, ili kao oni kojima je potrebna dodatna pomoć u učenju, ili pak oni kojima su otkrivene različite poteškoće. Druga je priča za pomoćnika u nastavi (education assistant), koji mora završiti kraći program usavršavanja, koij vodi do diplome srednjoškolske razine, dovoljne za pomoć učiteljima u razredu, s kojima surađuje i nastoji na najbolji mogući način pomoći učenicima kojima je to potrebno. Treći profil je tzv. Savjetnik za karijeru (Guidance counsellor) kojemu je glavna zadaća usmjeriti učenika na pravi izbor buduće karijere, što čine od 7. do 9. razreda.


Svi oni zajedno čine tim koji se jako dobro poznaje, međusobno razgovara o potrebama učenika i nadopunjuje. Pomoćnik će u nižim razredima često izdvojiti četiri ili pet učenika za vrijeme sata i provjeriti im čitanje, možda će im pomoći napraviti neki dio zadatka ili obaviti jedan dio umjesto učitelja, a sve zato što su imali zajedničko planiranje.

Druga stvar je sposobnost pomoćnika da vrlo lako primijeti kojem učeniku je potrebna pomoć, kao što je i specijalnom pedagogu vrlo jasno primijetiti prve znakove nervoze i frustriranosti određenog učenika, nakon čega ga izdvaja ili prebacuje na drugu aktivnost. Vjerujem da im u motivaciji pomaže i činjenica da imaju ugovor za stalno, koji se ne prekida jer je, eto, stiglo ljeto.


Lako je zaključiti koji je recept potrebno slijediti ukoliko želimo zaista ono što je najbolje za učenike – a to je povećati broj asistenata, dodijeliti školama specijalne pedagoge, koji će raditi sa sve većim brojem učenika koji se integriraju u redovite razredne odjele. Da ponovim malo priču od prije – u Finskoj se isto tako integriraju učenici u redovite odjele, ali s njima rade specijalni pedagozi - stručnjaci u svom polju, a kojima još pomažu i pomoćnici u nastavi.


Zanimljivo je bilo vidjeti kako svi oni rade zajedno i dosljedni su u svojim odlukama, postupcima i mjerama koje poduzimaju za pojedinog učenika. Sve to vodi do iste priče, a to je da ovakvom pomoći, nakon tri godine savjetovanja u izboru karijere i odabira dobrog studija, upravo učenik kojemu je trebalo samo malo savjetovanja, dodatne pomoći i „guranja“ u pojedinom dijelu školovanja, prijavi inovaciju, patent ili izum pri kraju svojeg školovanja.


Isto tako u školskoj kuhinji zaposleni su i bivši učenici s posebnim potrebama, na pomoćnim poslovima, čime su postali vrijedni članovi društva.


Možemo li mi naći recept koji će se dosljedno, dovoljno dugo primjenjivati? Mislim da bi se prije pune integracije učenika s potrebama u redovite razrede trebalo zapitati mogu li učitelji, bez obzira bili oni u razrednoj nastavi ili višim razredima, kvalitetno pomoći učenicima, kojima je potrebna pomoć stručnjaka poput defektologa. (što je vidljivo iz aviona čitatelju koji nema veze s učiteljskim pozivom.)

29 views0 comments

Recent Posts

See All

Purani