Search

Načini praćenja svojeg sudjelovanja u KA1

Došli ste. Ostavili kofere u hotelu i razgledali tri glavne ulice grada u prvom poslijepodnevu. I onda dolazi prvi dan praćenja nastave u školi, tečaja kojeg ste odabrali, ili za one najupornije, počinjete izvoditi nastavu u partnerskoj školi. Kako dobiti najbolje od bilješki, fotografija, materijala kojeg ste napravili?


Svatko od nas ima neki svoj sustav praćenja koji najviše volimo. Dok neki vole voditi dnevnik i zapisivati sve aktivnosti, drugi fotografiraju sve što se može.Meni su fotografije samo dio iskustva, a pojedine aktivnosti na tečajevima nisam niti trebao fotografirati jer su organizatori tečajeva imali službenog fotografa koji je popratio sve aktivnosti bolje nego bih ja, sudjelujući, mogao. Prilikom posjeta školi treba prvenstveno pitati što se i u kojoj mjeri može fotografirati, a pritom najviše mislim na učenike.

Dnevnik praćenja

Dnevnik može biti dobar način praćenja za sustavno zapisivanje metoda, aktivnosti i onih detalja koje ćete impresionirani mnogim detaljima, zasigurno zaboraviti. Bilježenje svega važnog po danima dat će vam i mogućnost da vaše izvješće za potrebe projekta ne bude samo formalnost, nego i dobra podloga za izradu zanimljivih prezentacija koje ćete održati kao diseminacijske aktivnosti po povratku.


Foto-album po danima

Imao sam sreće imati ili profesionalne fotografe ili kolege koji bi, da nisu učitelji, sigurno bili fotografi. Oni su bilježili sve događaje i nerijetko organizirali fotografije u Google Driveu, OneDriveu ili Dropboxu i podijelili ih s nama ostalima. To možete dogovoriti i s ostalim sudionicima tečaja i imati sve fotografije, bez potrebe da stalno nekog tražite da vas fotografira ili bez neuspjelih selfija.


Vođenje bloga

Zašto ne? Možda zahtjevnije od dva prethodna načina, ali atraktivnije za publiku. Uz dodavanje fotografija, ili pokoji snimljen video, vaše putovanje pretvorit će se brzo u putopis s usavršavanja. Tek u sitnim noćnim satima, kada vam već i duša spava, razmišljate da je možda bilo jednostavnije da umjesto bloga pišete bilješke u rokovniku s kalendarom iz 2003. godine.


Video album

Objaviti video o pojedinom danu isto tako nije loša ideja, ako uzmete u obzir da su današnji mobiteli čuda tehnologije koja s dva dodira pošalju vaš video gdjegod želite. Naravno da je ovdje i integracija društvenih mreža neizostavna pa zato....

Društvene mreže pomažu u praćenju boravka na mobilnosti.

Društvene mreže

Prvo što na društvenim mrežama ugledam kada je netko na mobilnosti je fotografija zračne luke. To se mora imati. Bez toga kao da niti ne idete. Druga obavezna fotografija je dio krila i prozora aviona s mjestimičnom naoblakom iznad neprepoznatljivog grada. Dobro je, u zraku ste. Kako sam pročitao vaš prošli post na društvenoj mreži, znam iz koje zračne luke ste poletjeli. Treća obavezna fotka je u zračnoj luci u koju sletite, uz pokoji detalj gužve ili naziva zračne luke u pozadini.

Ipak, društvene mreže mogu i potaknuti na češće bilježenje aktivnosti tijekom boravka, što pridonosi kvaliteti izvješća, tako da je svaki način koji je vama najbolji - upravo onaj pravi.

18 views0 comments

Recent Posts

See All

Bobice