Search

Wiiilmaaaa!

Znam, svi ste odmah pomislili na Flintstonese, ali ovo je epizoda jedne druge serije. Nešto često vičem u naslovima, vjerujem da je to zbog potrebe da se ukaže na moguća poboljšanja u našem sustavu.


Ono što me potaknulo na razmišljanje ovoga puta je tehnologija koja nije prisutna samo u školama, nego i životu svakog građanina Oulua. Otkad se probudite ujutro i provjerite prvu poruku na mobitelu, shvatite da koristite besplatni gradski Internet. Krenete prema autobusu i na velikom ekranu postavljenom na autobusnoj stanici vidite gdje se vaš autobus nalazi u realnom vremenu (znam, znam, imamo i mi to reći će neki). Ali možda nije toliko poznato da je upravo Oulu jedan od prvih gradova u kojima se plaćalo beskontaktno i to još 2005. godine. Hm… kad smo već kod brzog interneta i mreža – jeste li znali da su upravo prva istraživanja 5G mreže bila na Sveučilištu u Ouluu.


Gradski bicikli - Izvor: https://www.ouka.fi/oulu/kaupunkipyorat/home

Želim li bicikl – pogledam na aplikaciji gdje mi je najbliže parkiralište s javnim biciklima, otključam ga mobitelom i evo me već na željenoj destinaciji. Hrana iz svih restorana je nadohvat ruke, samo na jedan dodir ekrana pametnog telefona.


Došavši u školu, pogledam veliki ekran u zbornici na kojem se na velikom kalendaru vide promjene u realnom vremenu, čisto da su svi sigurni da znaju što se događa taj mjesec. Osim toga, sjetim se vremenika, koji je bio jedan od gorućih tema u prošlim tjednima i mjesecima. Zato sam se sjetio pitati imaju li oni vremenik i koliko ranije prema zakonu moraju najaviti provjere znanja. Pretpostavljate odgovor – ne. Najavljuju učenicima, neki tjedan dana ranije, neki nekoliko dana ranije, ali ne radi se o dobivanju petice ili jedinice, nego se radi o sustavnom praćenju i formativnom vrednovanju koje je daleko bitnije od sumativnog.


Pametna rasvjeta u učionicama pali se po dolasku u razred, razina osvjetljenja u pojedinim razredima ovisi o vanjskim uvjetima i prilagođava se automatski.


Spomenuta Wilma s početka ovog posta je njihova verzija e-dnevnika. Naročito su me zainteresirale gotove opisne ocjene koje biraju iz padajućeg izbornika kada na kraju sata žele nešto upisati učeniku, štedeći pritom vrijeme, jer ne moraju baš svaku opisnu upisati. S druge strane, moguće je i dodatno opisati samu opisnu ocjenu ukoliko je to potrebno.

Potrebno je napisati poduži mail našem davatelju usluga koji održava e-dnevnik i ukazati mu na potrebe i moguće promjene koje bi nam olakšale svakodnevni rad.

Padajući izbornik iz opisnih ocjena sustava Wilma

No, ono u čemu su naši domaćini majstori je integracija tehnologije u skladu s prirodom. Tehnologija je stavljena u službu poboljšanja kvalitete života, a nikako tek mondeni dodatak svakom pojedincu u kojem će natjecanje u bržim ili većim mobitelima biti glavni smisao života.

Još ću samo dodati dva podatka – zaposlenici Sveučilišta u Ouluu godišnje prijave 60 izuma, na osnovi kojih otvore 3-4 nove male kompanije u svrhu istraživanja. Oko 7 posto finskog BDP-a odlazi na obrazovanje (podatak iz 2017.).

228 views0 comments

Recent Posts

See All

Bobice